četrtek, 29. marec 2018

Trakovi za ušesa

Zadnja leta na začetku vsake pomladi in jeseni šivam trakove za ušesa za otroke, njihove prijatelje in druge.

Trgovine z blagom imajo na svojih policah številne lepe vzorce in  včasih se je kar malo težko odločiti katerega izbrati, zato to nazadnje najraje prepustim kar otrokom ...

Trak za ušesa je čisto enostvano sešiti. Najprej je potrebno izmeriti obseg otrokove glave, za katerega ga šivamo, ki mu odštejemo cca. 3 cm, da se mu bo sešit trak lepo prilegal. Iz kosa blaga nato izrežemo pravokotnik, pri katerem je dolžina obseg glave, širina pa širina traku, ki ga želimo sešiti, in sicer ta meri nekako med 15 do 20 cm. Pri nas imajo raje širše trakove, zato tu izberem dobrih 20 cm, da je sešit trak širok 10 cm in lepo greje predel ušes. 

Ko je blago izrezano, ga prepognemo po dolžini tako, da sta potiskana dela na notranji trani in ga s šivalnim strojem zašijemo po dolžini. Tulec, ki ga dobimo, obremo okoli na pravo stran. Primemo skupaj začetek in konec, kjer smo šivali in v krogu zašijemo po notranji strani blaga trak skupaj. Ko ne moremo več šivati, prenehamo, obrnemo blago in poravnamo. Do konca ga lahko zašijemo na šivalni stroj ali ročno, slednje je lepše in manj opazno. 



Če trakov za ušesa še ne šivate, upam, da se jih kdaj lotite po tem preprostem navodilu in z njimi razveselite otroke. 

Lepo se imejte, Nataša :-)







1 komentar:

  1. Joj, res prelepo blago in posledično čudoviti trakovi za ušesa. Šivanje takih trakov se sliši res sila preprosto, kljub vsemu pa moraš imeti šivalni stroj in vsaj minimalne veščine šivanja. Jaz nimam niti šivalnega stroja, niti še kje drugje nikoli nisem poskusila šivati... Tako da bo moj sinko moral nositi kar kupljene trakove za ušesa, čeprav tako lepih še nisem nikjer zasledila.
    Lp

    OdgovoriIzbriši

Božično voščilo

 Miren, srečen in zdrav Božič vam želim! Lepo praznovanje, Nataša  Z voščilnicama sodelujem v galeriji Najlepšega para za mesec december,  k...