četrtek, 15. marec 2018

USTVARJAJMO Z ZARTEE #12: MAJICA ZA OČETA





V 12. izzivu Zartee vam bom opisala, kako sem s Silhouette cameo 3 in folijo Vintex naredila napis na majici za očeta.
Pripomočki in material, ki sem ga pri tem uporabila:
-        Silhouette cameo 3 in programska oprema Silhouette studio
-         temno modra gladka folija Vintex za toplotni prenos (preslikač)
-        digitalna rezalna datoteka If dad can' t fix it no one can
-        orodje Silhouette za odstranjevanje folije s kaveljčkom
-        likalnik
-         in kos blaga.




Potek dela:


Napis If dad can't fix it no one can s kladivom in žeblji sem iz knjižnice prenesla na podlogo za oblikovanje v Sihouette studiu. Z miško sem kliknila zgoraj levo v programu na ukaz edit – select all, da sem označila cel motiv in ga zmanjšala na željeno velikost, nato pa še na object – mirror- flip horizontally, da sem sliko zrcalno obrnila.


Na rezalno podlogo sem pritrdila temno modro gladko folijo Vintex za toplotni prenos (preslikač), in sicer tako, da je bila prozorna svetleča folija spodaj in jo vstavila v rezalno napravo Silhouette Cameo 3.
S klikom na send sem motiv poslala v rezanje.
Pri tem sem uporabila naslednje nastavitve:
material: heat transfer - smooth
action: cut
tool: avtoblade
speed: 8
force: 4
passes: 1, ki mi jih je program ponudil ob izbiri materiala.
Preden sem še z drugim klikom send motiv dokončno poslala v rezanje, me je program še enkrat vprašal, ker sem rezala preslikač, ali naj ga izreže tako kot je postavljen ali zrcalno, saj se ta material običajno izrezuje zrcalno.  Ker sem ga že prej obrnila, sem izbrala kot je, drugače je mogoče tudi tu motiv obrniti zrcalno, da se pravilno izreže.

Ko je bil motiv izrezan iz folije, je bilo potrebno odstraniti njene odvečne dele. To se naredila s posebnim orodjem Silhouette, ki ima na koncu kaveljček, s katerim se odstranjuje material.
Motiv je na tekstil najlažje prenesti s toplotno prešo, a ker je nimam, sem si pri prenosu pomagala kar z likalnikom po naslednjih korakih:
Likalnik sem segrela na 155 stopinj Celzija, to je sredina dveh pikic, in izključila paro. Pripravila sem trdo in ravno površino za likanje na mizi. Polikala sem majico, da se je segrela. Na majico sem položila motiv, tokrat s svetlečo transferno folijo na vrhu in deli preslikača spodaj.  Folija je  malo lepljiva, zato se je lepo prijela na majico. Čez sem položila kos blaga. Z likalnikom sem močno pritiskala po motivu in ga držala na enem mestu po 20 sekund, da se je dobro prijel na majico, nato sem pazljivo odstranila prozorno folijo z ohlajene majice,  še za nekaj sekund pritisnila z likalnikom na motiv, jo obrnila in nazadnje polikala še z notranje strani.
Sama imam navadno majice oprati vnaprej brez uporabe mehčalca. Če pa jo želite oprati po aplikaciji motiva, morate s pranjem počakati 24 ur.

Majica z napisom za očeta je bila pripravljena.
V ustvarjalnem namigu vam predlagam,  da izdelate zanimive in prikupne majice za različne osebe in priložnosti, namesto enobarvne folije pa lahko na eni majici uporabite tudi več folij različnih barv.
Ne pozabite na izziv cvetje, ki v marcu poteka na blogu Zartee, in sicer prilepite svoje izdelke s cvetjem na link pod prispevkom darilna embalaža.
Lepo se imejte in nasvidenje do naslednjega izziva,
Nataša


1 komentar:

Božično voščilo

 Miren, srečen in zdrav Božič vam želim! Lepo praznovanje, Nataša  Z voščilnicama sodelujem v galeriji Najlepšega para za mesec december,  k...