četrtek, 8. marec 2018

USTVARJAJMO Z ZARTEE #11: FOLIJA NA VOŠČILNICI





Pozdravljeni!
Med številnimi zanimivimi izdelki, ki jih najdete v spletni trgovini Zartee, je bila za 11. ustvarjalni izziv izbrana gladka zlata folija za toplotni prenos, ki sem jo uporabila pri izdelavi dveh voščilnic za dan žena.
Obstaja več načinov prenosa folije na papir. V tem prispevku vam bom opisala postavitev motiva v Silhouette Studiu za tiskanje z laserskim tiskalnikom in prenos folije nanj s plastifikatorjem.


Material in pripomočki, ki sem jih uporabila:
-        programska oprema Silhouette Studio
-        zlata folija za toplotni prenos
-        laserski tiskanik
-        plastifikator
-        bel 200 g papir
-        ročni rezalni strojček Sizzix
-        rezalna šablona valoviti pravokotniki s šivi od Najlepšega para
-        Fiskars  rezalnik papirja
-        potiskan papir Lavender od Prima Merketing
-        obojestranski lepilni trak
-        škarje
-        dve osnovi za voščilnici A6.

Potek dela: 


V aplikaciji Silhouette Studio sem odprla podlogo za oblikovanje design. Z miško sem na desni strani zgoraj izbrala Page set up – Size – Letter in nastavila velikost delovne površine na list A4. Iz knjižnice sem nanj prenesla motiva lovely lady profile in frazo strong fearles beautiful, ki sta bila pred časom kupljena v Silhouette Design Store.
S klikom na miško sem ju označila in zmanjšala na željeno velikost. Na desni strani aplikacije se mi je s klikom na barvno paleto odprla barvna lestvica, na kateri sem izbrala črno in z njo obarvala notranjost motivov, nato pa sem ju natisnila z laserskim tiskalnikom.
Če nimate Silhouette Studia, lahko na svojem domačem računalniku oblikujete kakršen koli motiv, ki ga želite polepšati s folijo, pomembno je le, da ga natisnete z laserskim tiskalnikom, ker se le na tako natisnjene motive folija lahko prenese. 


Medtem sem vključila napravo za plastificiranje, ki potrebuje pet minut, da se segreje na delovno temperaturo.  List z motivoma sem prerezala na dva dela. Od role folije sem odrezala dva manjša kosa v njuni velikosti. Prepognila sem še dva bela lista A4 in sestavila nekakšen »sendvič«: na natisnjen motiv sem dala folijo z zlato barvo obrnjeno navzgor, vse skupaj pa v prepognjen list. S slednjim zaščitimo napravo, da se folija ne bi zalepila v njeni notranjosti in jo poškodovala. Tako pripravljena »sendviča« sem spustila skozi plastifikator.


Ko je bila zlata folija prenešena na papir in ohlajena, sem motiva izrezala iz papirja s Sizzixom z rezalno šablono valoviti pravokotniki s šivi od Najlepšega para, ki so mi zelo všeč, saj dajo izdelkom poseben čar. S Friskars rezalnikom sem izrezala dva potiskana papirja Lavender Prima Marketing v velikost A6, da sta ustrezala velikosti osnove za voščilnico. Voščilnici za dan žena sem še sestavila in zlepila skupaj z obojestranskim lepilnim trakom
Ustvarjalni namig:
Če doma nimate elektronske rezalne naprave Silhouette in njegove programske opreme ter plastifikatorja, lahko motiv, ki ga želite polepšati s folijo, oblikujete na domačem računalniku in natisnete na laserskem tiskalniku. Pri aplikaciji folije si lahko pomagate tudi z obojestransko lepilno folijo, ki jo najdete naprodaj tudi v spletni trgovini Zartee. Iz nje lahko motive izrežete tudi s Sizzixom in rezalnimi šablonami. Izrezane motive nato preprosto nalepite na list, odstranite zgornjo zaščitno plast, čez položite folijo in navaden list ter potegnete po vrhu s kostjo.  Folija se tudi tako lepo prenese na papir.
Vsem ustvarjalkam in drugim ženskam, ki nas spremljate, članice ustvarjalne ekipe Zartee čestitamo za dan žena in vam želimo vesel ter uspešen dan, ki pa naj ne bo takšen samo danes, ampak se naj prenese tudi na vse druge dni v letu!
Čisto nazadnje bi vas rada spomnila še na izziv cvetje, ki poteka na blogu Zartee, in sicer lahko do konca meseca marca pod prispevek Darilna embalaža prilepite svoje izdelke pri katerih boste uporabili cvetje, me pa bomo v začetku aprila med vami izžrebale dobitnika/co darilnega bona.
Lepo se imejte in nasvidenje do prihodnjič,

Nataša 



3 komentarji:

Božično voščilo

 Miren, srečen in zdrav Božič vam želim! Lepo praznovanje, Nataša  Z voščilnicama sodelujem v galeriji Najlepšega para za mesec december,  k...