sreda, 25. julij 2018

USTVARJAJMO Z ZARTEE #26: IZDELAVA ŠTAMPILJKE Z NAPRAVO SILHOUETTE MINT




Pozdravljeni!
Do konca julija lahko na FB strani Zartee sodelujete v nagradni igri za napravo Silhouette Mint, s katero lahko s pomočjo termičnega tiska izdelujemo slikovne in besedilne štampiljke po meri, zato vam v tokratnem ustvarjalnem prispevku predstavljam izdelavo štampiljke za ustvarjalko ročnih del na primeru Najboljših želja.

Za izdelavo štampiljke sem uporabila:
-        design floral handrawn wreath od Lilium Pixel SVG
-        in papir.

Potek dela:




Ko začnemo z izdelovanjem lastne štampiljke, moramo najprej na računalniku odpreti program Mint Studio. Izberemo razdelek Design in v orodni vrstici na desni strani Stamps settings izberemo velikost blazinice, ki jo bomo uporabili za izdelavo štampiljke. Moja je bila velikosti 45X45 mm.

Lotimo se oblikovanja štampiljke:
V meniju Library sem izbrala venček z vrtnicami (design floral handrawn wreath od Lilium Pixel SVG) in ga z dvoklikom miške prenesla na delovno površino štampiljke.  Z orodjem za besedilo Text tool na levi strani ekrana, sem napisala Najboljše želje, svoje ime in priimek ter napis ročno delo. Medtem, ko sem pisala besedilo,  se je na desni strani ekrana odprlo okence, v katerem sem po svojih željah spremenila pisavo, velikost in naklon besedila.
V okencu Stamp Filters zgoraj izberemo željeni filter, ki nam pokaže kako bo štampiljka izgledala na koncu in ga prilagodimo po svojih željah. 


Za delo pripravimo elektronsko napravo Silhouette Mint tako, da ga priključimo na elektriko in povežemo z računalnikom.
V kompletu za izdelavo štampiljk še enkrat preverimo, da imamo res pravo velikost blazinice kot smo jo izbrali v programu in oblikovali, ker drugače štampiljke ne bomo mogli izdelati. 

Z oblikovano štampiljko  poiščemo v orodni vrstici v zgornjem desnem kotu ekrana ukaz Send to Mint in kliknemo nanj. Oblika štampiljke se bo s tem avtomatično prestavila na blazinico za oblikovanje in se zrcalno obrnila, kar je nujno potrebno, da jo lahko Mint pravilno natisne.
V naslednjem koraku kliknemo na Start Mint in vstavimo blazinico za štampiljko v napravo, da jo bo ta lahko povlekla skozi in termično natisnila.
Ko je to narejeno, prepognemo držalo za blazinico, previdno odstranimo štampiljko in jo prilepimo na leseno držalo. 


Štampiljko obrnemo z blazinico navzgor in nanjo nanesemo po linijah malo večjo količino črnila Mint Ink. Odločila sem se za klasično črno barvo, lahko bi uporabila tudi druge barve iz velike izbire Inkov, kot denimo za cvetove vrtnic rdečo in za liste zeleno barvo, vendar je pri tem treba paziti, da se barve med seboj ne pomešajo. 


Črnilo pustimo na štampiljki delovati dobrih 10 minut, nato jo začnemo odtiskovati na list papirja dokler ne dobimo čistega odtisa.
Kompletu za izdelavo štampiljk je priložena tudi nalepka, na katero lahko odtisnete štampiljko in jo  nalepite na pokrovček držala, da jo boste lažje našli. 


Štampiljka je tako izdelana in pripravljena za uporabo. En nanos črnila naj bi omogočal 50 odtisov štampiljke, ko začne bledeti, ga le spet nanesemo in štampiljka nam bo služila naprej. Najboljše pa je, da si lahko s Silhouette Mintom po meri izdelate slikovne in besedilne štampiljke tudi za vse druge potrebe ter priložnosti.
Želim vam veliko veselja pri ustvarjanju štampiljk in vas lepo pozdravljam!
Nataša 

1 komentar:

Božično voščilo

 Miren, srečen in zdrav Božič vam želim! Lepo praznovanje, Nataša  Z voščilnicama sodelujem v galeriji Najlepšega para za mesec december,  k...