četrtek, 23. avgust 2018

USTVARJAJMO Z ZARTEE #29: Silhouette ALTA 3D tiskalnik




Pozdravljeni!
V današnjem prispevku vam predstavljam Silhouette ALTO 3D tiskalnik in opisujem, kako z njim natisniti uhane.
 Pripomočki in material, ki sem jih pri tem uporabila:
-        Silhouette ALTA 3D tiskalnik in programska oprema Silhouette 3D
-        design uhanov iz Design Store ID # 268365
-        bel filament
-        in osnove za viseče uhane.
Potek dela:


To poletje je Silhouette America na trg poslal Silhouette ALTO, novo napravo za 3D tiskanje, ki je med ustvarjalci požela veliko zanimanja, saj je cenovno dostopna in uporabniku prijazna. Ko tiskalnik prispe do vas, je že sestavljena naprava, ki jo z navodili preprosto  priključite na računalnik in elektriko. S spletni strani Silhouette America brezplačno prenesete programsko opremo Silhouette 3D, vse skupaj povežete in že lahko začnete ustvarjati.



Delovna design podloga je okrogle oblike, z orodji za ustvarjanje in urejanje oblik ter besedil v 3 D, izdelamo lahko 3d dizajne velikosti 124 mm x 124 mm x 130 mm.
V razdelku knjižnica v Silhouette 3D boste našli vse designe, ki ste jih kupili, oblikovali in doslej uporabljali v Silhouette Studiu, poleg tega pa ob nakupu ALTE prejmete tudi 25 3D designov, začetni paket belega filamenta in bonus 25 € z enomesečno članarino v Design Store.
Če želimo za ALTO sami oblikovati design, to naredimo v Silhouette Studiu, design shranimo v knjižnici v oblaku, nato pa ga ponovno odpremo v programu 3D ter izdelamo. 



Ker je z delom na novi napravi priporočljivo začeti z preprostejšimi izdelki in nato delo ter znanje nadgrajevati, sem se odločila za prikaz tiskanja v tem prispevku natisniti uhane po designu iz Design Store ID # 268365.
Z dvoklikom miške na designu, se mi je ta odprl na delovni podlagi.  Silhouette 3D sam ponudi šest možnosti, kako lahko oblikujemo in izdelamo nek izdelek, denimo kot v navadi 3D obliki, kot modelček za piškote, škatlico za nakit ali stencil. Za uhane sem izbrala navadno 3D obliko extrusion. 


Zatem kliknemo na zgornji ukaz 3D PRINT, da se nam pokažejo nastavitve za tiskanje. Program preračuna koliko časa bo ALTA porabila za tiskanje in koliko filamenta: uhani so se tiskali 35 minut in 13 sekund, pri tem se je porabilo 1.88m filamenta. S klikom na PRINT pošljemo design v tiskanje.
Glava tiskalnika se začne premikati medtem, ko se ta segreva. ALTA naredi testno črto, nato pa začne tiskati design s tankimi nitkami, ki jih niza v 3D obliko.
Na tem mestu bi rada opozorila, da je potrebno delovno podlago naprave v obliki kroga, na katerega je nalepljena nalepka, ki naj bi držala design med tiskom na mestu, pri tiskanju izdelkov z manjšo površino popršiti še z lepilom v spreju, saj se designi lahko med tiskanjem premaknejo.
Naprava sem med tiskanjem segreje na 200 stopinj Celzija, zato med delom nikoli ne segamo vanjo. Ima celo ključavnico s ključem, ki jo lahko zaklenemo, da ne bi prišlo do nesreče, saj se nekateri izdelki lahko tiskajo zelo dolgo časa. 
Ko ALTA natisne izdelek, nas program o tem obvesti in tudi opozori, da je priporočljivo počakati nekaj minut, da se naprava ohladi. Predmetov iz ALTE ne jemljemo z roko, ampak s pomočjo posebne lopatice, ki je priložena napravi. 

Tako, uhane smo natisnili, dodati jim je potrebno le še osnove za viseče uhane in že so pripravljeni za nošenje na poletnem potepu.
Nazadnje bi rada zapisala še, da me je Silhouette ALTA 3D navdušila, ker je še ena v vrsti Silhouettovih elektronskih naprav, ki je uporabna na številnih področjih ustvarjanja: poleg nakita lahko z njo natisnete tudi različne figurice, modelčke za piškote in ustvarjanje z različnimi masami, štampiljke, namizne igre, napise za na torte, okraske, posode, orodje in različne dele, ki ste jih izgubili in - še kaj bi se našlo.
Veliko veselja pri ustvarjanju vam želim!
Lepo se imejte,

Nataša 

1 komentar:

  1. I love the design of these earrings they are very pretty and delicate. Nicely done. Thanks for the share, hope you have a fantastic weekend. Keep up the posts.

    World of Animals

    OdgovoriIzbriši

Božično voščilo

 Miren, srečen in zdrav Božič vam želim! Lepo praznovanje, Nataša  Z voščilnicama sodelujem v galeriji Najlepšega para za mesec december,  k...