ponedeljek, 13. avgust 2018

USTVARJAJMO Z ZARTEE #28: IZDELOVANJE ŠOLSKIH NALEPK S SILHOUETTE CAMEO 3


Pozdravljeni!
Čeprav šolarji v teh avgustovskih dneh še brezskrbno uživajo na počitnicah, se bo kmalu začelo novo šolsko  leto. Z rezalno napravo Silhouette CAMEO 3 in prozornim natisljivim samolepilnim papirjem Silhouette  lahko zanje izdelate zanimive personalizirane nalepke za zvezke in druge šolske potrebščine. Njihovo izdelavo vam predstavljam v današnjem ustvarjalnem prispevku.
Pripomočki in material, ki sem ga pri tem uporabila:
-        elektronska rezalna naprava Silhouette CAMEO 3 in programska oprema Silhouette studio
-        komplet Silhouette prozornega natisljivega papirja za nalepke
-        design iz Design store ID # 77679
-        in tiskalnik.
Potek dela: 


V programu Silhouette studio odpremo razdelek design.
Na desni strani zgoraj poiščemo Page set up in izberemo velikost Letter.
Naprej v orodni vrstici zgoraj levo poiščemo View in izberemo Registration mark. (To so posebne natisljive oznake, ki jih Silhouette CAMEO 3 prebere, da lahko izreže motive, ki jih natisnemo s tiskalnikom.) Na desni strani ekrana se nam odpre novo okno, v katerem izberemo Style in Type 1 za CAMEO.
Na podlogo za oblikovanje prenesemo design, ki ga bomo natisnili in izrezali ali pa ga oblikujemo sami. Izbrala sem dizajn kupljen design v Design Store ID # 77679, na katerem so različne šolske potrebščine, v sredini pa je mesto za napis.  Na spletu je sicer mogoče najti veliko brezplačnih predlog za izdelovanje nalepk, ki jih lahko tudi uporabite.
Motiv sem označila in ga z miško prilagodila cca. 5cmX5cm velikosti.  Kliknila sem na ikono Text na levi strani in napisala ime in priimek šolarja ter razred, ki ga bo obiskoval. Besedilo sem označila in pomanjšala, da se je prilegalo celotnemu motivu.
Nazadnje sem okoli motiva narisala pravokotnik. V razdelku Line style sem črto pravokotnika obarvala z zeleno barvo, da bom lahko s CAMEOM izrezala nalepko v obliki pravokotnika.
Ko je vse pripravljeno kot je vidno na zgornjem posnetku zaslona, v tiskalnik vstavimo list iz Silhouette kompleta prozornega papirja za nalepke in nanj natisnemo motive ter oznake.


List pritrdimo na rezalno podlogo in jo vstavimo v elektronsko rezalno napravo Silhouete CAMEO 3.
S klikom na send pošljemo nalepke v rezanje.
V novem oknu, ki se nam odpre, izberemo kot material za rezanje Sticker Paper, Clear.
V vrstici Action by Line izberemo kaj in kako želimo najprej izrezati. Za rezanje sem tu izbrala  zeleno barvo pravokotnika, v obliki katerega mi je nato z ostalimi nastavitvami, ki jih vidite na posnetku zaslona, CAMEO izrezal nalepke.


Šolske nalepke z imenom, priimkom in razredom učenca so tako izdelane in preostane nam le še, da jih nalepimo na zvezke in druge potrebščine. Lahko pa si izdelate tudi nalepke za planerje, ki jih uporabljate sami.
V današnjem ustvarjalnem prispevku sem združila komplet prozornega samolepilnega natisljivega papirja in funkcijo natisni in izreži (print & cut), ker je slednja zelo uporabna pri ustvarjanju z napravami Sihouette. A tudi če doma nimate CAMEA, lahko še vedno izdelate čudovite nalepke, le natisnite jih na Silhouettov papir za nalepke in nato izrežite s škarjami.
Želim vam lepe avgustovske dni in veliko veselja pri ustvarjanju!
Nataša 

1 komentar:

  1. Super ideja za prihajajoče dni - glede na število šolskih zvezkov, delovnih zvezkov in učbenikov, bi bil marsikdo vesel tvojih nalepk :-)
    Prijetne dni do septembra ti želim, Majda

    OdgovoriIzbriši

Božično voščilo

 Miren, srečen in zdrav Božič vam želim! Lepo praznovanje, Nataša  Z voščilnicama sodelujem v galeriji Najlepšega para za mesec december,  k...